lauantai 16. toukokuuta 2015

Tuntiratsastajien mestaruuskisoissa!

Torstai aamuna herätyskello soi kuudelta. Ihme kyllä ei jännittänyt yhtään!
Puoli kahdeksan piti olla jo matkalla mutta meidän tapaan lähdettiin tietysti taas myöhässä. Ajettiin vähän nopeampaa tallille että oltiin perillä ajallaan ja kahdeksalta olimmekin perillä. Laiteltiin heppoja ja Annika ei onneksi laittanut hevosia aamusta pihalle niin ne olivat valmiiksi aika puhtaita. Vertti rouskutteli aamuheiniä kun minä samalla hoitelin sitä. Sovittiin Jossun kanssa että minä laitan Fabelle sykeröitä samalla kun Jossu letittää Vertin harjaa. Letistä ei tullut ihan niin siisti mitä valmennuksessa oli ollut ja päätettiin ottaa koko letti pois. Kokeilin itse tehdä saman letin vähänn löysemmin mitä Jossu teki.
Lastauksea meni hetki aikaa sillä mukaan tuli oari heppaa jotka eivät kuljetuksesta piitanneet eivätkä halunneet mennä koppiin. Lopulta Vertti laitettiin myös koppiin ja saatiin lastata ne itse. Vertti käveli kiltisti sisälle. :)
Pian oltiinkin jo perillä. Lähdettiin ilmoittautumaan kaikki Annikan johdolla. Sitten otettiin jo hepat kärrystä. Polle oli jotain riehunut kärryssä joten se oli otettu jo pois. Myöhemmin otettiin myös Vertti ja aloin heti kävelyttää sitä muiden laittaessa hevosia kisakuntoon. Minun lähtöni oli vasta viimeisenä joten minulla ei ollut mitään kiirettä Vertin kanssa.
Siinä sitten aika kuluikin nopeasti ja laittelin Vertin kuntoon jonka jälkeen itsekkin vaihdoin kisavaatteet. Lähdettiin kävelemään kentälle. Tajuttiin vasta vähän myöhemmin että olisin voinut kävellä myös kärryn luona joten menin takisin päin kävelemään. Siinä ehkä jonkun 20 minuuttia kävelin kun Annika tuli jo huikkimaan minulle että nopeasti verkkaamaan. Kiirettä piti.
Verkkailin kentällä ja aloitin heti ravailemaan kun kävelty oltiin niin paljon. Aloin tekemään ravissa kouluradan ohjelmaa ja ravitehtäviä. Laukassa Vertti oli aika villi eikä meinannut kuunnella ulkopohjetta. Tuntui että muutenkin verkka oli hieman "häsäinen". Tein laukassa laukkakäynti siirtymisiä ja ne onnistui super hyvin!
Pääsin menemään kouluaitojen toisellepuolelle missä sai vielä ravata ja kävellä ja Annika kehotti tekemään ravikäynti siirtymisiä ja minähän tein käskystä.
Pian olikin minun vuoro mennä radalle ja ravasin tuomaripäädyn molemmista suunnista eikä Vertti tuumannut siitä mitään, onneksi.
Kaverini olivat sanoneet että heidän hevosensa olivat vähän kuemurrelleet keskihalkaisijalle mentäessä. No itse koitin vain miettiä että hevonen ohjan ja pokeen välissä. Vertti tuntui ihan suoralta hepalta mutta taisi se vähän kiemurrella. Ensimmäisen kolmikaarisen menin ensin vähän loivasti ja I:ssä tulikin jo kiire kääntää! :D Keskiraviakaan ei juuri huomannut... Voltti oli ihan hyvän kokoinen ja muotoinen. Toinen kolmikaarinen taisi mennä paremmin ja koko rata leikkaa lijalla tulevalla käyntiosuudella minulla pöytäkirjassa luki että "liian aikaisin", vaikka yritin jatkaa ravia pidempään ja saada käynti oikeaan kohtaan. Voltti oli taas ihan hyvän kokoinen. Käyntiin siirtyminenkin onnistui hyvin ja pysähdys I:ssä oli myös ihan hyvä. Laukka olisi pääty- ympyrällä olla terävämpää ja siinä kohdassa huomasin itsekkin että yhden askeleen Vertti rikkoi raviin mutta sain korjattua onneksi nopeasti. Raviin siirtyminenkin taisi ihan hyvin onnistua eikä siinä ollut mitään suurempia ongelmia. Taas olisi laukka voinut olla pyörivämpää seuraavassa laukkakohdassa ja koko rata leikkaa linjalle piti tulla laukassa ja ottaa heti suoraa käyntiin.Paperissani luki että Vertti olisi rikkonut taas raviin mutta muisteltiin yhdessä Annikan kanssa että ottiko se muka yhden askeleen raviin. Ilman videota sitä ei voinut muistaa eikä huomattu katsoa joten se oli nyt sitten niin. Keskihalkaisijalle taas mietin sitä suoraa heppaa ja taisi se suora olla.
On todella vaikeaa muistella rataa ilman videon apua joten osa kohdista saattaakin olla väärin muisteltuja! :D


Seuraavaksi vietiin hepat kopille ja pikkusiskoni oli auttamassa äitini kanssa joten he hoitivat ja kävelyttelivät Verttiä sen aikaa että käytiin tutustumassa esterataan. Kierreltiin rataa ja muisteltiin mistä mennänkin minne. Radan yhdessä kohdassa oli ihan selvä hyvä uusinnan reitti josta olisi minunkin PITÄNYT mennä.
Otettiin pari verkkahyppyä esteille kaksi ja kahdeksan. Kun verkka oli ohi mentiin odottelemaan pihalle omaa vuoroa. Voi että oli kylmä! Pian olikin jo minun vuoro. Sillä lailla oli paineita että kaikki meidän tallilaisista oli siihen asti hylätty kieltojen tai radan väärinratsastuksen vuoksi. Ei sillä lailla jännittänyt ja nyt kun ajattelee niin olisihan se Verttikin Voinut ihan hyvin kieltää! Ja sitä Annika minulle monta kertaa painotti että pohkeet kiinni jne.
Huomasin muuten että melkein radan joka toinen este oli okseri ja radalla oli kaksi esteen täytettä joten ne olivat niitä hyviä kielto kohtia. Pakko sanoa että Vertti tuli huippu hyvää vauhtia esteille jasiitä saatiin Annikalta kehuja! Vertti vaihtoi myös hienosti laukan


Ensimmäiselle esteelle joka oli okseri niin tuli aika iso hyppy. Toiselle esteelle joka oli erikoiseste, ei Vertti kyttäillyt yhtään. Kolmannelle esteelle Vertti taisi tulla vähän pohjaan mutta yli mentiin okserista! Pikkusiskoni kävi aijemmin sanomassa minulle että sarjan toinen este oli okseri jolle monet kieltivät. Kolmannen esteen jälkeen tuli siis juuri se sarja ja Vertti otti yhden askeleen hienosti sarjalle ja hyppäsi sen moitteettomasti! Viideskin este tuli hyvin ja kuudes este oli okseri jossa oli taas täyte ja juuri sille esteelleVertin olisi ollut helppo kieltää. Olihan se aika pelottava! :D Annika kuitenkin sanoi että kyllä se sen hyppää koska oli ovelle päin hypättävä josta sai vetoa. Ja hyppäsihän se sen! Perusradan viimeinen este oli normaali pysty joka tuli hyvin. Kahdeksas este eli uusinnan ensimmäinen este oli taas okseri jonka Vertti hyppäsi hienosti. Yhdeksäs este taas okseri joka tuli taas hyvin. Kymmenes este oli taas erikoiseste eli perusradan toinen este. Se tuli taas hyvin yllättäen! :D Sitten tuli se uusinnan ainut "tiukempi" tie. (Jossu hylättiin sen takia että oli unohtanut uusinnassa radan ja hypännyt kolmennen esteen. En kuullut ensin että hän oli unohtanut radan joten ajattelin että hän oli tehnyt uusinnan tien eikä päässyt läpi joten oli vahingossa hypännyt kolmosen.) En siis TAASKAAN ottanut riskiä ja mennyt pikutietä vaan kiersin kaukaa. Muistin kuitenkin että se tie olisi pitänyt tehdä muttei voi mitään. No juuri seuraavalle esteelle Vertti tuli hyvin. uusinnan viimeiselle esteelle Vertti tuli vähän ristilaukassa ja puomi alas... Viimeinen este!! No, ei se olisi kuitenkaan suoritustani paljoa parantanut joten ei sillä ollut niinkään väliä. Pääasiassa että päästiin vain maaliin ilman kieltoja! Sai kyllä olla ylpeä pojasta! <3


Lähdettiin heti autolle viemään heppaa ja Pikkusiskoni halusi hoitaa Vertin joten itse pääsin katselemaan vielä muiden suorituksia. Kaikki muut meidän tallilta oli hylätty kieltojen takia... Äiti oli myös hakenut kouluosuuden pöytäkirjan ja ne prosentit! 55,2%!!! Ei ollut totta... Olin tosi pettynyt kouluosuuteen prosenttejen kannalta muttei voinut mitään. Tiesinhän minä ettei mitään erikoisia prosentteja olisi kuitenkaan saanut.


Sitten lähdettiinkin jo kotiin. Tai itse asiassa tallille. Otettiin hevoset kopista ja annettiin heinät ja hoideltiin pois. Vertti oli muuten rikkonut suitsensa kopissa. Eipä siinä ollutkaan mitään tehtävää enää joten eikun Mäkkärin kautta kotiin! :D Pakko sanoa että oli oikeasti kiva päivä pitkään aikaan. Anni oli ainut joka sai sijoituksen ja sen kouluosuudesta. Esteet ei tosiaan mennyt mitenkään hyvin meidän tallin väeltä mutta ehkä ensi vuonna sitten uudelleen! :)


2 kommenttia:

  1. Teidän esteratahan näytti oikeen hyvältä! Vertti näytti olevan tosi terävä ja reipas :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Annikakin kehui juuri tuosta vauhdista! :)

    VastaaPoista

•Olen 14-vuotias tyttö Seinäjoelta
•Harrastan ratsastusta seitsemännettä vuotta Ratsastuskoulu Cavallossa
•Käyn ratsastustunnilla joka viikko ja
kouluvalmennuksissa joka toinen viikko Panda-nimisellä Westfalenin puoliverisellä
•Kisaan talli- ja seurakisoissa ja mahdollisuuksien mukaan myös muualla
•Minusta voit lukea lisää Kirjoittaja- sivulla