sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Miten valmistaudun kisoihin?

Tosiaan nyt lähtee taas kisakausi käyntiin ja ajattelin tehdä siihen ajankohtaisen postauksen. Miten valmistaudun kisoihin?


No, aluksi tietysti ulonäköön "panostaminen", eli putsailen omat varusteet ja hevosen varusteet tosi hyvin. Omista varusteista sen verran, että vaalea kisapaita ja housut menevät tietysti automaattisesti pesuun, että ovat puhtaana sitten itse kilpailupäivänä. Lisäksi puhdistan perusteellisesti saappaat, kannukset ja kannuskumit. Tällä hetkellä kisoissa olen käyttänyt ihan mun tavallisia tumman sinisiä Roeckleita mutta käväisen Horzella hakemassa heti ensi viikon kisoihin valkeat hanskat. Näyttää kivemmalta ja muutenkin antaa siistimmän vaikutelman! ;)

 Tällä hetkellä kun mulla on tuo mun uusi Charles Owen kypärä, niin sen puhdistan CO:n omalla pesusuihkeella. Kyseinen "hat cleaner" siis suihkutetaan kypärään vaahtona, joka sen jälkeen vain pyyhitään kypärästä talouspaperilla. Olen käyttänyt kyseistä tuotetta jo muutaman kerran ja todennut kyllä tosi hyväksi! Suosittelen hankkimaan!


 Hiukset laitan hiusdonitsin avulla nutturalle ja päälle nutturaverkon, jossa on ihania vaaleita helmiä. Lisäksi laitan hiuksiini muutaman rippijuhlistani jääneitä hiustimantteja, joita muuten voi laittaa pyörittämällä myös hevosen harjaan, että saadaan hieman blingiä! :D


Kilpailu aamuna laitan jalkaan Adidaksen verkkarit ja päälle mustan softshell takin, että varusteet pysyvät puhtaina. Ja jalkaan sitten kumpparit tai tennarit!

Sitten päästään näihin hevosten varusteisiin.
 Satulahuovat pestään aina heti kisojen jälkeen joten niille ei tarvitse mitään erikseen tehdä. Tietysti yksittäisiä karvoja voi hieman nyppiä huovasta pois jos sellaisia on sinne jäänyt.

Sitten tietysti puhdistan huolella Pandan satulan, suitset ja kuolaimet joko tiistaina ennen tai jälkeen valmennuksen, tai vaihtoehtoisesti perjantaina päivää ennen kisoja, riippuu siitä jatkaako Panda tunteja vielä illalla meidän tunnin jälkeen. Lisäksi pesen hieman Pandan jalkoja jos ne ovat kuraiset. Pyrin myös perjantai- illan tunnille harjaamaan Pandan poikkeuksellisen hyvin seuraavan päivän kisoja varten.

Sitten kilpailupäivän aamuna yleensä pikkusiskoni hoitaa Pandaa sillä aikaa kun minä letitän sen harjaa ja häntää.

Lisäksi valmistaudun kisoihin ottamalla heti selvää radoista kilpailukutsun julkaistuttua. Juttelemme hetken aikaa ratsastuksen opettajan, valmentajan ja mun kavereiden kanssa että mikä rata olisi meille kaikille paras, olemmehan kaikki suunnilleen saman tasoisia ratsastajia! :)

Käyn radan jo valmiiksi kotona huolellisesti läpi, miettien radan joka kohdan valmiiksi, sillä sitten heti seuraavassa valemennuksessa käymme radan eri liikkeet läpi, ratsastaen ne huolellisesti. Jos jää valmennuskertoja ennen kisoja, niin esitämme kaikki  koko radan läpi ja erikseen radalla tulleet mahdolliset epäonnistumiset. Siitä on ollut aina suuresti apua!
 Itse olen myös tehnyt niin että katson pöytäkirjasta mitä kommentteja on tullut aikaisemmista kisoista eri liikkeistä, ja osaan sitten ratsastaa ne todella huolellisesti seuraavissa kilpailuissa. Esimerkiksi jos mulla sisäänratsastuksessa on lukenut ettei hevonen ollut suora tai peräänannossa, niin seuraavissa kisoissa muistan tämän ja ratsastan sen paremmin. Myös sisäänratsastuksessa voi vaikuttaa paljon kummasta suunnasta kääntää alkutervehdykseen. Itse Pandan kanssa käännän aina oikealta, sillä silloin Panda ei jännity niin paljon kuin vasemmasta kierroksesta, jolloin se näkee katsomon selvästi. Oikean kokoiset tiet ovat todella tärkeä asia kilpailuissa! Muistakaa valmistella liikkeet erittäin hyvin!
Radan muistamiseen auttaa myös se, että tekee mielikuvaharjoituksia.


Mun oma heikkous on Pandan kanssa se hyvän tuntuman pitäminen ja hevosen ratsastaminen siihen oikeaan muotoon. Panda kun jännittyy todella helposti. Mulla tulevien kisojen tavoite on tehdä todella tarkat reitit ja sen tuntuman säilyttäminen ja ratsastaa sitä Pandaa koko ajan ettei sille missään vaiheessa jää aikaa kyttäilyyn ja muuhun "turhaan". Mulla on lukenut Pandan kanssa jokaisessa pöytäkirjassa että "hevonen saisi liikkua rehellisemmässä peräänannossa". Olenhan mä sen tiennyt ettei se siinä peräänannossa liiku ja sen kanssa me ollaan kesän ja syksyn aikana kehitytty ihan valtavasti! Nyt vasta mä olen oikeasti alkanut ratsastaa sitä hevosta ja ihan innolla odottelen kisoja! :)

Tällä lailla minä valmistaudun kisoihini ja kertokaa tekin omia vinkkejänne! :)

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja sulla noi valmistautumiset sun muut vähän huolellisempia kun mulla :D Tossa "Lähetä kommentti" alla lukee muuten vielä, että oot 14. :)

    VastaaPoista

•Olen 14-vuotias tyttö Seinäjoelta
•Harrastan ratsastusta seitsemännettä vuotta Ratsastuskoulu Cavallossa
•Käyn ratsastustunnilla joka viikko ja
kouluvalmennuksissa joka toinen viikko Panda-nimisellä Westfalenin puoliverisellä
•Kisaan talli- ja seurakisoissa ja mahdollisuuksien mukaan myös muualla
•Minusta voit lukea lisää Kirjoittaja- sivulla